Три десятки винних погребів та дегустаційних залів Закарпаття запрошують дегустувати вина 7-10 сортів. Найдавніші винні підвали заховані під руїнами замку - між Ужгородом та Мукачевим.
У підземних галереях дубові бочки зберігаються з XVI ст. Туристам подають найвідоміші - "Спокусніцю", "Троянду Закарпаття" й "Оксамит України". Але спочатку Вам запропонують екскурсію підземеллям.
На Закарпатті також є приватні льохи. Туристам подають дорогі марки. Наприклад, "Троянду Закарпаття" 1986 року. Дегустацію починають білими сухими сортами. Далі подають червоні сухі та напівсолодкі. Завершують десертними - білими та червоними. До вин подають закуски. Щоб перебити смак різних сортів напоїв, пропонують закушувати погачами - сирними булочками, підсмаженими сухарями, гарбузовим насінням, сиром і горіхами.
В погрібі "Старі підвали" дегустацію влаштовують біля бочок. Пропонують шість сортів, серед них унікальні - "Мюлер Тургау", "Мускат Оттонель", "Сереска зелена". Крім дегустації, демонструють виробництво. Пізніше дають спробувати напої.
Ціна вин залежить від сорту та витримки. Білі мускатні сорти хороші і на першому-другому році життя. Але пік їхнього зберігання припадає на четвертий. Деякі вина тримають до десяти років. Найкраще витримувати червоні вина - "Каберне Совіньйон", "Сапераві Північне", "Голубок", "Шардоне", "Трамінер рожевий".
Зберігати вино радять у бочках або пляшках. Але не рекомендується наливати в пластик. У скляній пляшці вино вистоїть багато років.
Коментарі