Ловля Харіуса в Карпатах

14288 Переглядів

Опис

Ловля Харіуса в Карпатах-1575618300 У риб сімейства харіусових є жировий плавець, але від щирих лососевих вони відрізняються дуже високим спинним плавцем. Сімейство харіусових риб у водах України представлено єдиним видом - харіусом. Тіло харіуса подовжене, струнке. Воно покрито щодо крупней лускою, яка дрібніше на черевці, ніж з боків тіла, а на горлі і у грудних плавників може зовсім відсутні. Рот нижній, поперечний, невеликий. Зуби на щелепах ледве помітні. Спинний плавець дуже високий, подовжений, особливо в самців. На початку хвостового стебла над анальним плавцем розташований маленький жировий плавець. Грудні й черевні плавці маленькі.
Забарвлення тіла харіуса змінюється залежно від віку і пори року. Спина сіро-зелена, усіяна чорнуватими плямами. Бока тіла світло-сірі з рожевим відтінком. На них розкидані поздовжні буруваті подоски. Черевце сріблясто-білого кольору. Парні плавці жовті. Непарні плавці фіолетові з темними плямами і смужками. Молоді особини мають з боків тіла поперечні темні плями, які з віком риб зникають.
Харіус - риба швидких вод. Він вважає за краще триматися в невеликих річках з чистою, прозорою холодною водою, звивистим руслом, з частими бистрина і кам'янистими перекатами, переміжними з ямами на закрутах. Якщо у верхів'ї річки переважають пороги і водоспади, то тут спостерігається крайня межа поширення харіуса. Незважаючи на те, що харіус дуже вимогливий до чистоти води і її насиченості киснем, він може пристосовуватися до перебування у водах, що перетерплюють значні коливання температури та вмісту кисню. Про це свідчить те, що у нижніх меж свого поширення він живе в одному середовищі з вусачами, щуками, Подуст і іншими рибами.
Харіус веде осілий спосіб життя. Великі особини тримаються поодинці, молоді утворюють зграйки до 10 штук. Сховавшись від сильної течії за каменями, палею або іншим яким-небудь предметом, він час від часу вискакує за пливуть повз комахами та іншими об'єктами на поверхні води, після чого знову повертається на вихідне місце. У ранкові та вечірні години він може наближатися до берега, якщо поблизу є спокійний плин. Зимує харіус біля тих же місць, де перебуває і влітку. Для цього він вибирає більше глибокі місця.
Нересту харіуса передує хід нагору по ріці. Статеве дозрівання в нього наступає в трьохрічному віці при розмірах тіла близько 20-23 см. Ікру відкладає на дрібних місцях з швидкою течією і твердим дном. У самок довжиною 22-23 см з проток Дністра налічувалося від 1,5 до 4,8 тис. ікринок.
Найбільш інтенсивно харіус росте в перші два-три роки життя - до настання статевого дозрівання. У верхній течії Дністра довжина одногодовалих особин складає в середньому 6 см, п'ятирічному - понад 30 см і вага близько 300 г. Харчується харіус різноманітною їжею. Він охоче поїдає всіляких комах, що падають на поверхню води. Значну частку в його харчуванні становлять придонні організми - личинки комах, переважно ручейников, а також черви. Іноді він може поїдати ікру риб, що відкладають її на камені. Харіус широко поширений у всіх невеликих і маленьких річках і річках, що мають гірський характер. На Україну він мешкає в Тисі, Пруті, Дністрі та їх притоках, що беруть початок у Карпатах.

Ловля Харіуса в Карпатах Карта

Коментарі